Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Καμία πολιτική δίωξη στους 12 φοιτητές του Φυσικού Κρήτης

Τον Σεπτέμβρη του 2011 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντία στο νέο νόμο διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις πολιτικές κυβέρνησης και τρόϊκας. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων η γενική συνέλευση των φοιτητών του Φυσικού πραγματοποιεί κατάληψη μιας εβδομάδας με αποτέλεσμα να μη δωθούν κάποια απ’τα μαθήματα της εξεταστικής.
Μετά τη λήξη της κατάληψης, ο σύλλογος προσπάθησε να πραγματοποιηθεί η αναπλήρωση των μαθημάτων -όπως έγινε στην υπόλοιπη χώρα- όμως αντιμετώπισε την άρνηση και τον εμπαιγμό. Έτσι, αποφασίστηκε ο σύλλογος να παραστεί στη γενική συνέλευση του τμήματος και να παραμείνει εκεί μέχρι να παρθεί η λογική και δίκαιη παραπάνω απόφαση.

Οι καθηγητές ήταν ανένδοτοι συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων, το να τιμωρούν δηλαδή τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στερώντας εξεταστικές και μαθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο χρόνια πριν, οι δύο καλύτεροι απόφοιτοι του Φυσικού είχαν απορριφθεί από τα μεταπτυχιακά του Τμήματος για την πολιτική τους δράση χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Οι καθηγητές όχι μόνο αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα αλλά κάλεσαν και την Αστυνομία να παρέμβει και να απομακρύνει τους φοιτητές και δίνοντας ονόματα φοιτητών του Συλλόγου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Η κινητοποίηση αυτή έλαβε τέλος αρκετές ώρες μετά αφού ακόμη και μετά την παρέμβαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρνούνταν να συζητήσουν το θέμα της εξεταστικής.

Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες μέρες ήταν πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα με τους καθηγητές να σκίζουν λίστες εργαστηρίων, να μην παρευρίσκονται στις παραδόσεις των μαθημάτων, ακόμη και να ζητούν από εκλεγμένους εκπροσώπους του Συλλόγου να αποχωρήσουν από τα μαθήματα τους ως όρο για να παραδώσουν.

Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς ένα χρόνο μετά κάλεσαν πειθαρχικό συμβούλιο σε βάρος 12 φοιτητών, με τους 10 από αυτούς να είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Συλλόγου, στις 22 Οκτωβρίου απειλώντας τους με αναστολές εξαμήνων.

Ακολουθεί το ψήφισμα αλληλεγγύης του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής


10_10_2012 Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου